11 Mayıs 2011 Çarşamba

göcek neden göcek?


hafta sonu göceğe gittik malum aramız 20 dakika ya var ya yok resimler benden araştırma netten okuyunca paylaşmak istedim belki merak eder bu yaz bu taraflara gelirsinizde misafirim olursunuz:)

Göcek, geçmişte Likya uygarlığının gelişmiş iki kenti olan Telmesos (Fethiye) ve Kaunos (Dalyan) arasında kalmış bir Likya yerleşimidir. Ne yazık ki bir çok nedenden ötürü antik Kalimçe'den bugüne çok az yapı kalmıştır. Ana yerleşim alanı da net olarak tespit edilemediği için de herhangi bir kazı çalışması yapılmamıştır. Ana kaynak olan antik dönem yazarlarının da eserlerinde varlığı ve hikayesi hakkında yeterli bilgi vermemesi yerleşimin geçmişinin sır olarak kalmasını sağlıyor. Ancak koylarda ve Fethiye yolu üzerinde rastlanan kaya mezarları, anıt mezar ve hamam görülebilir.






şu yatlardan bir tane olsada koy koy dolansak :)




Ayrıca Tersane Adasında antik ve yakın dönemden kalma kalıntılar bulunmaktadır. Bölgenin coğrafi yapısı dikkate alındığında mitolojide yeralan Daidalos ve Ikarus efsanelerinin de Göcek’te geçtiği düşünülebilir.








bakın göcek adının tarihçesine ;
Yörenin eski çağdaki adı DAİDALA (DAYDALA) dır. Göcek adı, göçerlerin bu yörede yerleşik düzene geçmesiyle başlamıştır. Göcek' adının beş olaydan ortaya çıkabileceği varsayılmaktadır.

Bu varsayımı bölgede yaşayanların çoğu doğrulamaktadır. Birinci varsayım köçekliktir. Eskiden yörede yapılan düğün ve eğlencelerde bölgeye köçek getirilirmiş. Bilindiği üzere, kadın giysileri giyerek çalgı önünde oynayan erkeklere köçek denir. Rodos'tan getirildiği söylenen bu köçekler, yöre çalgıcılarının müzikleriyle oynar ve yarenlik ederlermiş. Bu eğlence tarzı yörede uzun süre devam etmiş. Köyün adı çevre yerleşim birimlerinde 'Köçekli' olarak anılmaya başlamış. Köçekten oluşan 'Köçekli' adı sonraları halkın pek hoşuna gitmemiş. Bu ismi garipsemeye başlamışlar. Hatta bu yüzden düğünlere köçek getirmekten bile vazgeçmişler. Bölge hakkında küçümser konuşmalar sebebiyle köyün adı, 'Göcek' olarak değiştirilmiş.






Diğer bir varsayım ise 'göç' kavramıdır. Bölge halkı, yayla ve kışlaklara her yıl bahar aylarında toplu, uyumlu ve törenli göç ederler, sonbaharda da geri dönerlermiş.

Göç zamanı yaklaştıkça halk arasında; göç zamanı ve göçer sayısı gibi durumlar konuşulur ve tarih belirlenir. Tüm hazırlıklar tamamlanır. Bir gün önceden haberleşilir. Sabahın alaca karanlığında yükler hayvanların sırtına yüklenir. Hayvanlar sürülür. Göçe katılanlar birbirlerine; “Göç zamanıdır, haydi GÖÇEK” diye seslenerek yola koyulurlar. İşte bu 'Göçek' sözcüğünün sonradan köyün adı olduğu söylenir. Bu varsayım halk arasında en güçlü olanıdır.




Durulan yer anlamında DUR-AK, varılan yer anlamında VAR-AK, Yatılan yer anlamında YAT-AK, örneklerinde de olduğu gibi GÖÇEK kelimesinin göçülen yer anlamında GÖÇ kökünden –EK yapım eki ile türetilmiş bir kelime olması çok daha kuvvetle muhtemeldir. Bu yörede yaşayan insanların “Burası bizim göçeğimizdir. (Göçek’imiz)”, “Göçeğe gidiyorum”, “Göçekten geliyorum” şeklindeki kullanımlarının bu bölgenin isminin GÖÇEK / GÖCEK olarak kalmasında etkili olmuş olması diğer bir varsayım olarak mantıklı ve akla yatkındır.

Bir karış boya gelmiş ekine GÖCEK denilir. Bu Göcek adı için bir çıkış noktası olacağı gibi denizin karaya çok fazla girip saklandığı yere de Göcek denilmektedir. Halikarnas balıkçısının kitabında da bol bol Fethiye Göcek’i olarak bahsedilir.





buda benim göcek manzaralı pisim sevgiler çok mu sıkıcı oldu bu yazı istemezseniz yazmam yorumlarınızı bekliyorum

7 yorum:

  1. ya ne kadar güzel ir yerde yaşıyorsun! çok şanslısın! biz balayımızda göcekteydik sevgilimle.harika bir yerdi. yazını okurken hatırladım o yaz göcekteyken ben kocişime takılırdım 'hadi göçek' derdim, boşuna latife yapmamışım yani:)
    yazın hiç sıkıcı değil, o son fotoğraf yeter zaten:)

    YanıtlaSil
  2. Ne güzeldir şimdi oraları tam da baharın başı.En son Fethiyeye geldiğimizde uğramıştık 3 seneyi geçti neredeyse.
    Kareler harika pisiye :) 41 kere maşallah:)

    YanıtlaSil
  3. ne guzel yerlerı gezmıssınız.benım esımde yat cızıyor ama bızım de yatımız yok malesef.en guzel resımde son resım :)

    buralardayım ayrıca.yazasım yok sadece canım.ama sızlerı okuyorum....

    YanıtlaSil
  4. geçmişe gittim geldim
    ozamanlar yurtdışında yaşardık ve tatillerimizi Türkiyenin farklı farklı bölgelerinde ,illerinde geçirirdik 6 haftalık tatilimize tüm Türkiyeyi sığdırmaya çalıştırdık
    favorim mi? Dalyan..
    yazını okuyunca kokusuyla birikte burnuma geldi
    mis gibi elme çayımla birlikte:)
    bu arada pisi fatoş emzik kullanıyor sanırım hehe ilk 3 ay bizim kız da başka bişi kabul etmemişti

    YanıtlaSil
  5. gayet ciddiyim12 Mayıs 2011 22:02

    ikizannesi teşekkür ederim canımsaolasın en kısa zamanda gelirseniz buralara beklerim sevgiler canım

    çakıltaşcım yine gelin çok zaman olmuş güzel anıları tazelersiniz hem buralar çok değişti çook beğendiyseniz devam ederim muğla yazılarına sevgiler canım

    dolunayım hoşgeldin canım eşine söyle şöyle güzelinden bir yatta senin için çizsin belki bizide alırsın gezeriz :P

    alyaduanınannesi;biz bu emzikten vazgeçemedik ilk zamanlar istemedik şimdide vazgeçemedik bende dalyanı çok sviyorum,en çokta denizin kenarındaki banklarda oturup bakınmak saf saf ne çok hoşuma gidiyor:) sevgiler canım

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir tanıtımdı.
    Teşekkürler canım.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. gayet ciddiyim14 Mayıs 2011 08:14

    teşekkür ederim gönülçelencim belki gelirsiniz buralara da beni sevindirirsiniz:)

    YanıtlaSil

yorumlarınız benim için önemlidir, lütfen yorum yapmadan geçmeyin